LA MULTI ANI, EUROPA!


9 Mai este o zi speciala aducand toti europenii mai aproape unii de altii prin organizarea unei zile dedicate Europei.
„ A vedea Europa prin ochii unui copil inseamna pentru noi adultii, a invata cate ceva din inocenta lor, a ne modela comportamentul, astfel incat copii sa paseasca fara teama alaturi de noi, in marea familie europeana.” (a.n.)
Ziua de 9 mai a fost aleasa Ziua EUROPEI si consideram ca invatamantul prescolar are un rol esential in formarea copiilor in spiritul valorilor europene, ca este necesar sa dezvoltam constiinta europeana in randul copiilor, sa-i invatam despre valorile tarii in care traiesc si locuiesc, sa cultivam in randul copiilor respectul si solidaritatea fata de cultura altor popoare punand bazele unei Europe unite.
Din aceste considerente, d-nele Maria Katona Bandila si Carmen Petac, educatoare la grupa mare A din Grad. cu p.p. nr. 2 Ludus, jud. Mures, ne-am propus impreuna cu doamnele Livia Farcas si Kinga Botezan – educatoare la grupa mijlocie A, respectiv d-na Petruta Szasz – educatoare la grupa mare B din aceeasi institutie sa derulam proiectul tematic „La multi ani Europa!”, derulat pe parcursul unei saptamani ( 03.05-07.05.2010).

Am invitat alaturi de noi si un specialist in istorie, in persoana d-nului profesor Mircea Gheborean pentru a ne spune cateva cuvinte despre EUROPA si UNIUNEA EUROPEANA. D-nul profesor a reusit prin vorbele rostite sa capteze atentia publicului numeros prezent la sala de activitati a CRED Ludus. Ceea ce a subliniat dansul este tocmai deviza Uniunii Europene – „Unitate in diversitate!”, o unitate pentru intrajutorare, pentru intelegere, coexistenta, pace, indiferent de natie, cu pastrarea identitatilor fiecaruia.
Proiectul nostru a cuprins dezbateri si observari in urma carora copii si-au imbogatit sfera de cunostinte, creativitatea si priceperea realizand sub indrumarea educatoarelor si a d-nei prof. Olga Pal de la Clubul copiilor din Ludus, cu care colaboram in cadrul activitatilor optionale, lucrari artistico-plastice si practice pe care astazi le-am amenajat intr-o mini – expozitie si care a putut fi vizualizata de parintii copiilor, de invitatii prezenti.
La finalul proiectului, copii fericiti, imbracati de sarbatoare, in costume populare romanesti, tiganesti, unguresti, etc. au pornit prin oras cu cantec si voie buna purtand cu ei pancarde, stegulete, porumbei si flori. S-au oprit in fata primariei unde i-au asteptat oficialitatile orasului, au intonat imnul Europei acompaniati la acordeon de d-nul profesor de muzica Dorel Fanea de la Clubul Copiilor din Ludus, cu care colaboram in cadrul activitatilor optionale. Dupa un schimb de idei, am pornit mai departe impartind pliante trecatorilor indemnandu-i spre o Europa unita si fericita.
Activitatea a continuat cu un program artistic prin care am dorit ca prescolarii implicati in proiect, prin inocenta, spontaneitatea si sinceritatea lor sa aduca un gand de sarbatoare exprimat prin fapte si dorinte pentru Europa. Fiecare grup de copii a incercat sa transmita cate putin din traditiile nationalitatii pe care o reprezenta cu deosebire a celor care coexista in tara noastra. Copii au inteles astfel, ca pretutindeni in lume a fi copil inseamna acelasi lucru, dar noi trebuie sa ne respectam indiferent de particularitatile fiecaruia dintre noi.
Dupa atata munca si stradanie copii au fost felicitati si recompensati cu diplome de cetateni europeni , dulciuri si bauturi racoritoare. Nu au lipsit aplauzele si imbratisarile celor prezenti.
Cum este si firesc , orice calatorie incepe cu un prim pas. Sugestiile care vor urma, cu un alt prilej, vor aduce si alti „indicatori” pe drumul cel parcurgem impreuna.
„LA MULTI ANI, EUROPA!”
LUDUS, 9 MAI 2010
IMNUL UNIUNII EUROPENE

Oda Bucuriei din Simfonia a IX-a

Muzica: Ludwig van Beethoven
Versurile: Friedrich Schiller
Traducerea: I. U. Soricu

Slavă ţie, stea curată

Voie bună pe pământ!

Astăzi te simţim aproape,

Sol din rai, cu soare sfânt;

Vraja ta aduce iarăşi

Pe popor lângă popor;

Toţi pe lume fraţi noi suntem

Când apari uşoară-n zbor.

Cine a avut norocul

De prieteni buni să dea,

Cine ştie ce-i iubirea

Lângă noi cântând să stea.

Fericit un suflet drag

Te poate face pe pământ;

Cine n-a simţit iubirea

Plece dintre noi plângând.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s