DESCOPERIM SI VALORIFICAM PRIN COOPERARE – COPII SANATOSI INTR-UN MEDIU SANATOS


Last edit: Deoarece este unul din parteneriatele care s-a bucurat de un real interes din partea tuturor celor implicaţi şi mai ales al copiilor, în următoarele articole voi încerca să prezint pe larg activităţile desfăşurate.
“ Descoperim şi valorificăm prin cooperare – Copii sănătoşi într-un mediu sănătos ”
Ecologia reprezintă un domeniu deosebit de important în ziua de azi, pentru că avem nevoie să formăm generaţii din ce în ce mai conştiente de pericolul ce ne pândeşte dacă nu acţionăm rapid în ocrotirea naturii. Modificările climatice din ultimii ani au determinat schimbarea modului de gândire atât a oamenilor de ştiinţă cît şi pe cel al celor care transmit informaţia.Ca urmare, este foarte important să conştientizăm copiii despre tot ce se întâmplă pozitiv sau negativ în natură.
Parteneriatul educaţional realizat pe teme ecologice ajută foarte mult copiii şi educatoarele în realizarea conduitei şi conştiinţei ecologice.
O comunicare eficientă între factori educativi a dus la proiectarea şi demararea unui parteneriat naţional cu tema: “ Descoperim şi valorificăm prin cooperare – Copii sănătoşi într-un mediu sănătos ” în care a fost cuprinsă şi grădiniţa noastră şi care a avut drept scop:

= realizarea unui experiment din nevoia de diversificare şi extindere a ofertei educaţionale;
= educarea capacităţii copiilor preşcolari de a cunoaşte, percepe şi înţelege transformările care au loc în mediul înconjurător;
= implicarea directă în acţiuni de ocrotire şi protejare a naturii;
= stimularea curiozităţii pentru descifrarea tainelor naturii şi dezvoltarea aspectelor emoţionale prin atitudini şi comportamente adecvate. Ca orice acţiune bine organizată, şi acest parteneriat a avut la bază un calendar al activităţilor:
* Întâlnire consultativă – stabilirea acţiunilor, semnarea protocolului;
* ” Comorile naturii ” – adunăm materiale din natură;
* ” Natura – prietena omului ” – igienizarea spaţiului verde;
* ” Legumele şi fructele – izvor de sănătate ” – activitate practică;
* ” Apă curată – apă murdară ” – experimente, observare directă;
* ” Cantina păsărelelor ” – activitate practică;
* ” Grădinarii iscusiţi ” – plantare de flori şi arbuşti ornamentali;
* ” Nu distrugeţi pădurea! ” – plantare de puieţi, montare de plăcuţe avertizoare;
* ” O viaţă şi un mediu sănătos ” – concurs de desene pe asfalt;
* ” Evaluarea parteneriatului ” – expoziţie de lucrări practice, prezentarea portofoliului.
Realizând acţiuni concrete – precum cele prezentate în Calendarul activiăţilor – copiii şi-au manifestat interesul şi dragostea lor firească pentru natură, învăţând să o ocrotească.
Proiectul extinde aria de colaborare obişnuită şi prevede stabilirea de parteneriate cu mai multe instituţii cum ar fi: Primăria, Regia de mediu, Regia de ape, Ocolul silvic, etc, dar şi o intensă implicare a părinţilor. Toţi partenerii, dar îndeosebi părinţii, au fost alături de copii: la plimbare, în excursie, în vizite, în mijlocul naturii, la colectarea unor materiale, la acţiunea de însămânţare, de plantare şi îngrijire a spaţiului verde din curtea grădiniţei. Implicarea lor a condus la conştientizarea rolului ce-l avem cu toţii în ocrotirea mediului, la importanţa implicării noastre, a tuturor factorilor responsabili, în educaţia ecologică a copiilor, în educaţia intra – şi extracurriculară la nivelul preşcolar. Experienţa trăită le-a suscitat dorinţa de a se implica mai mult, material, logistic şi moral, atât în realizarea şi finalizarea cu succes a acţiunilor proiectului, dar şi la alte solicitări şi nevoi ale grădiniţei.
Parteneriatele educative realizate între diferite grădiniţe sau grădiniţe şi diferite instituţii ajută copiii şi cadrele didactice să intre în contact direct cu probleme noi ale societăţii sau comunităţii din care fac parte. Astfel, prin mobilizarea noastră, putem veni cu un plus de sprijin pentru copiii pe care îi formăm.
Anunțuri

Un comentariu la “DESCOPERIM SI VALORIFICAM PRIN COOPERARE – COPII SANATOSI INTR-UN MEDIU SANATOS

  1. Buna idee . Chiar foarte bine venita, intr-o tara in care oamenii chinuie animalele in masa, just for fun : macar generatiile noi sa invete sa le respccte. Pe alta parte, ca sa avem copii sanatosi, mai trebuieste si sa manace sanatos. In loc de religie, cred ca ar fi foarte nimerit daca le-ati preda niste notiuni elementare de nutritie. Ca e nevoie, mai ales intr-o tara in care daca esti atent la ce manci, esti condiderat ciudat, sectant, bolnav, etc. Ma gandesc ca le-ar prinde bine micutilor ( ca parintii sunt cauze pierdute ).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s