HAI SA RECICLAM!Aşa cum vă spuneam, prin implementarea proiectului „COLECTĂM ŞI SELECTĂM, VIAŢA VREM SĂ O PROTEJĂM!”, încercăm să conştientizăm copiii asupra importanţei colectării selective a deşeurilor, a refolosirii sau reciclării acestora, dar şi să le sporim încrederea în forţele lor, în puterea lor de a face lucruri mari chiar dacă sunt la o vârstă fragedă.

Zilele trecute, am rugat copiii să ceară sprijinul părinţilor şi să aducă la grădiniţă PET-uri şi hârtie, deşeuri pe care, acasă, nu le mai folosesc. La început au fost miraţi, dar pe măsură ce le-am prezentat mai multe informaţii despre deşeuri, despre reciclare, refolosire, au devenit nerăbdători să participe direct la astfel de acţiuni.
Am profitat de existenţa unor containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor la poarta grădiniţei noastre şi vineri, 19 aprilie 2014, ne-am dat întâlnire în curte pentru punerea în practică a celor învăţate până acum. Trebuie să menţionez faptul că astfel de containere au fost amplasate în mai multe puncte ( peste 15 ) din oraşul nostru, printr-un acord între Primărie, S.C. Rosal Grup S.A. – punct de lucru Luduş şi S.C. Eco-Rom Ambalaje S.A. Vă îndemnăm să le folosiţi cu încredere, cu mic, cu mare, pentru a contribui cu toţii la protejarea mediului înconjurător!
Aşadar, împreună cu Prichindeii grupei mici „B”, noi – Albinuţele grupei mici „A”, ne-am grupat în jurul deşeurilor colectate şi am pus la cale un…”plan de bătaie”: prin discuţii, am stabilit locul şi rolul fiecărui copil, felul în care poate fi de folos, această etapă fiind esenţială în formarea unei structuri comportamentale adecvate. Fiecare echipă formată a avut câte o sarcină de îndeplinit: una a selectat hârtia, alta a desfăcut capacele PET-urilor, după care deşeurile au fost amplasate în trei puncte diferite.
Pe măsură ce mâinile harnice ale preşcolarilor se ocupau de selectare, cele trei grămezi de deşeuri creşteau. Implicarea micuţilor a dat rezultate.
Dopurile le-am recuperat pentru a le refolosi la diverse activităţi, după dezinfectarea lor.
Partea cea mai amuzantă a zilei a constat în presarea PET-urilor! Am propus copiiilor să le călcăm pentru a reduce volumul ocupat de aceste PET-uri în containere. Ce a ieşit, puteţi vedea urmărind videoclipul:
După momentul amuzant, dar util, am adunat toate PET-urile şi le-am depus în containerul galben, în care se colectează material plastic. La fel am procedat şi cu hărtia colectată, pe care am depus-o în containerul albastru:
La sfărşitul activităţii am încins o horă şi am cântat cântece dedicate pământului:
Acum cred c-am priceput,
Ştim cu toţii ce-i de făcut:
Vom porni cu mic, cu mare,
Lupta pentru reciclare!
 
Şi tu poţi să ne ajuţi! Fă-o chiar acum!
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s